Casa Memorială “Veronica Micle”



XIX


XIX

Casa memorială “Veronica Micle” se distinge prin simplitate, având o tindă și trei încăperi, precum și prin autenticitatea stilului.

Construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, numai din lemn și din cărămidă, casa a fost lăsată în posesia Veronicăi Micle ca zestre și moștenire de la părinții săi. Cu trei ani înaintea morții sale, în anul 1886, casa este donată Mănăstirii Văratec.

În prezent, casa se află în vechiul centru al orașului, vizavi de Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț. Ulterior, casa a trecut prin mâinile mai multor proprietari ca mai apoi, la inițiativa protopopului Constantin Matasă, imobilul să fie declarat monument istoric. Din anul 1982 a intrat în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț.

Casa a fost refăcută după planul original și amenajată ca muzeu memorial din anul 1984, cu numele Casa memorială “Veronica Micle”. În anul 1998, în fața acesteia este amplasat un bust al poetei, realizat din bronz de către sculptorul Popa Damian-Ioan.

Casa memorială constituie o prețioasă dovadă istorică a veacului trecut, ce împletește imaginile vechii așezări cu amintirea mereu vie a aceleia care, prin dragoste și suferință, și-a înscris pentru totdeauna numele alături de cel al poetului Mihai Eminescu.



1886


Personalitatea Veronicăi Micle

În cadrul casei memoriale, vizitatorii vor descoperi personalitatea Veronicăi Micle în fotocopii, manuscrise, cărți și obiecte personale care au aparținut poetei. Dintre obiectele personale ale scriitoarei aflate în patrimoniu se numără un scrin, o călimară, un suport de cărţi și prima ediție a volumului de poezii publicat de scriitoare.

Într-una din camere este amenajat locul unde Veronica Micle a scris o parte din poeziile, maximele și epistolele sale către Mihai Eminescu. Scrisorile dintre cei doi îndrăgostiți au fost recuperate după o sută de ani, în volumul intitulat „Dulcea mea doamnă, Eminului meu iubit”.

Ambianța muzeală a camerelor este completată de oglinda mare de cristal a scriitoarei, lada folosită în călătoriile din țară și străinătate, un suport pentru cărți din argint masiv, o măsuță vieneză, un binoclu de vânătoare, un ceas de masă, precum ți o copie a măștii mortuare a marelui Eminescu.
În cursul vieții sale, Veronica Micle a venit deseori să locuiască în această casă. Se spune că a îndrăgit foarte mult acest loc. Spre sfârșitul vieții, se retrage să trăiască la Mănăstirea Văratec, iar în anul 1889 donează casa mănăstirii.



Detalii


Detalii

Adresa: Str. Ștefan cel Mare, nr. 33
Telefon: +4 0233.790.594
Program de vizitare:
Luni: Închis
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 (aprilie-septembrie)
Marți – Duminică: 09:00 – 17:00 (octombrie-martie)
Taxă de vizitare:
Elevi, studenți, militari: 2 lei
Individual și grup adulți: 3 lei
Taxă de fotografiere și filmare: 10 lei
Web: www.cmvmtn.muzeu-neamt.ro

Harta orașului

Nu cunoașteți orașul? Nicio problemă, soluția este la un click distanță!

Vezi hartă

Casa Memorială “Veronica Micle”