Parcul Natural Vânători-Neamț



Poziție geografică


Poziție geografică

Constituit în anul 1999, “Parcul Natural Vânători Neamț” se află în partea nordică a județului Neamț, la granița cu Suceava, și se întinde pe raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători-Neamț și a stațiunilor Bălțătești și Oglinzi.
Din punct de vedere geografic, parcul se întinde pe versantul estic al Munților Stânișoarei (subdiviziunea Munții Neamțului), în partea estică a Carpaților Orientali și peste Subcarpații Neamțului (aflați în cadrul Subcarpaților Orientali), acoperind o parte a bazinului Ozanei și Cracăului.
Suprafața parcului este de aproape 31.000 de hectare, dintre care peste 26.000 reprezintă fond forestier.



Importanța parcului


Importanța parcului

Parcul adăpostește o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice, dar importanța parcului rezidă în impresionanta diversitate a florei și faunei. În cadrul faunei, Parcul găzduiește o serie de specii rare sau aflate pe cale de dispariție: ursul brun, râsul, vidra, zimbrul sau pisica sălbatică, cerbul carpatin și căpriorul.

Principalele arii protejate din cadrul Parcului Vânători-Neamț sunt „Pădurea de Argint”, „Codrii de Aramă”, „Rezervația de stejar Dumbrava” și „Rezervația de zimbri și faună carpatină Dragoș Vodă”.
„Pădurea de Argint” este alcătuită din arboret de mesteacăn, unii arbori având vârste de peste 100 de ani, iar „Codrii de Aramă” reprezintă o arie naturală protejată alcătuită în majoritate de goruni cu vârste de până la 150 de ani.

Între Valea pârâului Neamț și a pârâului Nemțișor, „Rezervația Dumbrava” conservă păduri de stejari seculari. În cadrul Rezervației de zimbri „Dragoș Vodă” se mai pot admira cerbi carpatini, cerbi lopătari, bursuci și specii de avifaună.



Detalii


Detalii

Adresa: Str. Zimbrului, com. Vânători Neamț
Telefon: +4 0233.206.002

Harta orașului

Nu cunoașteți orașul? Nicio problemă, soluția este la un click distanță!

Vezi hartă

Parcul Natural Vânători-Neamț