Mănăstirea Sihăstria
1655
Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1655 de episcopul Ghedeon de Huși, ucenic al mitropolitului Varlaam Moțoc. Locul ales a fost „poiana lui Atanasie”, iar primii viețuitori au fost șapte sihaștri din Mănăstirea Neamț. În prezent, în același spațiu există două biserici, cea veche și cea nouă, construită în anii ’90.
În cimitirul mănăstirii, devenit loc de pelerinaj, se află mormântul Părintelui Cleopa. Cimitirul a fost așezat în locul actual de către Părinte, între anii 1944 – 1945.
La începutul secolului al XVIII-lea, Schitul Sihăstria ajunge într-o stare aproape de ruină. Astfel, în anul 1734, Episcopul Ghedeon de Roman construiește o nouă biserică pe care o închină Mănăstirii Secu. În anul 1821, în urma luptelor dintre cetele eteriștilor lui Alexandru Ipsilanti și turci, Mănăstirea Sihăstria a suferit distrugeri. Însă, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi, lucrările de refacere au început în anul 1824 și au durat aproape doi ani.
În anul 1837 se construiește din lemn un paraclis cu hramul Sfinții Părinți Ioachim și Ana și, în continuare, alte două corpuri de chilii, în partea de est și de nord. În vara anului 1941 un incendiu necruțător a mistuit paraclisul de lemn și o parte a chiliilor Sihăstriei, iar în anul 1942 este ales stareț Părintele Cleopa. Ulterior, s-au refăcut incinta și chiliile arse ale mănăstirii.
1947
După anul 1947, Sihăstria a devenit o mănăstire misionară, căutată de mulți pelerini, iar după anul 1989, când obștea a sporit mult numeric, s-a simțit mai mult nevoia construirii unei biserici mai mari. Ca ocrotitoare a noii biserici a fost aleasă Sfânta Teodora de la Sihla . În anul 1999 s-a finalizat construcția Catedralei Sfintei Teodora de la Sihla, iar în anul 2004 s-a terminat pictura interioară, în frescă. Biserica nouă este construită în plan triconc, cu o turlă pe naos și încadrată în partea dinspre apus de două turnuri laterale.
Biserica cea nouă atrage numeroși turiști impresionați de picturi și obiectele bisericești, dar și cunoscători ai părintelui arhimandrit Cleopa (1912 – 1998). Vorbele înțelepte ale părintelui Cleopa s-au păstrat în 16 volume de învățături intitulate „Ne vorbește părintele Cleopa”, iar pentru cunoașterea vieții sale poate fi vizitat Schitul Sf. Părinte Cleopa.
Mănăstirea posedă și o bibliotecă, cu peste o mie de volume, unele tipărite în perioada secolelor XVII – XVIII.
Detalii
Adresa: comuna Vânători, jud. Neamț
Telefon: +4 0233.251.486;
Fax: 0233.251.978
Web: www.sihastria.mmb.ro