Trasee turistice

Tărâm de legendă, istorie, cultură și spiritualitate, căruia natura, nedomesticită pe de-a întregul, i-a indus în decursul secolelor valențe estetice de o tulburătoare expresivitate, Ținutul Neamțului cucerește și copleșește, fără excepție, orice vizitator. Cetatea Neamț, vechile așezăminte monahale Neamț, Agapia, Văratec, Secu, Sihăstria, „Codrii de aramă“ și „Codrii de argint“, pădurile de goruni și mesteceni prin care și-a purtat pașii Eminescu, și, nu în ultimul rând, casele memoriale aparținând scriitorilor Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță și Veronica Micle, sunt doar o parte dintre comorile acestui colț de rai, care, neîndoielnic, merită descoperite pe îndelete.

Itinerar: Tîrgu Neamț – Humulești – Agapia – Mănăstirea Neamț – Tîrgu Neamț

Obiective turistice: Casa Memorială “Veronica Micle”, Muzeul Memorial “Ion Creangă”, Casa Memorială “Alexandru Vlahuță”, Muzeul Memorial “Mihail Sadoveanu”.
Durata: o zi; km. 60

Mijloace de transport: auto personal, auto de transport local, atelaje trase de cai (trăsură sau sanie), biciclete de teren pentru grupuri de turiști tineri.

Descrierea traseului: primul obiectiv turistic din traseu este Casa Memorială “Veronica Micle” din Tîrgu Neamț, amplasată pe B-dul Ștefan cel Mare, nr. 33.
Program de vizitare: zilnic 9-17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie); luni – închis;

Trecând podul peste “Ozana cea limpede și frumos curgătoare”, ajungem la Humulești. O poartă de lemn sculptat adăpostește intrarea într-unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale ale țării – Muzeul Memorial “Ion Creangă” din Humulești.
Program de vizitare: zilnic 9-17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie); luni – închis.

De la Humulești ne deplasăm spre comuna Agapia pentru a vizita Casa memorială “Alexandru Vlahuță” situată în satul mănăstiresc din comuna Agapia, lângă mănăstirea cu același nume. Cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii scriitorului, în anul 1958, casa a fost amenajată și inaugurată ca muzeu memorial.
Program de vizitare: zilnic 9-17 (octombrie-martie); 10-18 (aprilie- septembrie); luni – închis.

Din șoseaua principală ce duce la Mănăstirea Neamț, un drum lateral ne conduce pe Dealul Vovideniei, într-un cadru natural fermecător, la casa unde a poposit și a creat opere literare marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu.
Program de vizitare: zilnic 9-17 (octombrie-martie); 10-18 (aprilie- septembrie); luni – închis.

Itinerar: Tîrgu Neamț – tur de oraș

Obiective turistice: Cetatea Neamț, Monumentul Vânătorilor de munte, Muzeul de Istorie și Etnografie, Monumentul Eroilor.
Durata: o zi; km. 8

Mijloace de transport: drumeție, auto personal, atelaje trase de cai (trăsură sau sanie), biciclete de teren pentru grupuri de turiști tineri.

Descrierea traseului: încă de la intrarea în orașul Tîrgu Neamț, privirea ți se oprește pe ruinele Cetății Neamț. Legendele vorbesc despre ,,…cavaleri teutoni veniți de peste munți pe aceste meleaguri și care în negura vremilor au construit aici ziduri de cetate”. Istoricii aduc însă dovezi că Cetatea Neamț este o creație moldovenească, ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea, în timpul domniei lui Petru I Mușat și consolidată în timpul lui Ștefan cel Mare.
Program de vizitare: zilnic 9-17 (octombrie – martie); 9-19 (aprilie – septembrie); luni – închis.

De la Cetate, ne continuăm drumeția prin pădure, pe un traseu de aproximativ 3 kilometri, care merge pe coama dealului Pleșu până la Monumentul Vânătorilor de munte. Monumentul este situat în partea de nord-est a orașului, pe o largă terasă creată artificial în 1936 pe Culmea Pleșului. De la Monument, coborâm aproximativ 2 kilometri pe strada Băile Oglinzi, apoi prin centrul orașului, pe b-dul Ștefan cel Mare, până la Muzeul de Istorie și Etnografie. Clădirea muzeului este monument de arhitectură și a fost construită între anii 1852-1853. Funcționând inițial ca Școală Domnească, putem aminti că în această clădire au învățat Ion Creangă și Vasile Conta. Expoziția permanentă a muzeului cuprinde obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice desfășurate între anii 1939 – 1963, precum și istoria meșteșugurilor tradiționale din Depresiunea Neamț.

La 500 de metri de muzeu, în cadrul unui parc amenajat, se află Monumentul Eroilor, ridicat în cinstirea eroilor nemțeni căzuți în Marele Război pentru Întregirea Neamului (1916 – 1919). După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost ridicat și un monument al ostașilor sovietici căzuți în luptele duse în zona localității Tîrgu Neamț, în vara anului 1944.

Itinierar: Mănăstirea Văratec – Mănăstirea Agapia – Mănăstirea Agapia din Deal – Schitul Sihla – Schitul Daniil Sihastru

Durata: o zi; km. 60

Mijloace de transport: auto personal, atelaje trase de cai (trăsură sau sanie), biciclete de teren pentru grupuri de turiști tineri, mijloace combinate (auto și drumeție).

Descrierea traseului: plecăm de la Tîrgu Neamț pe DN 15 C spre Piatra Neamț și după 12 kilometri ajungem la satul mănăstiresc Mănăstirea Văratec. Este cea mai mare mănăstire de maici din România, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, fondată de maica Olimpiada în anul 1785.

De la Văratec, trecând prin satul Filioara, ajungem la Mănăstirea Agapia. Mănăstirea este așezată pe valea pârâului Agapia și este străjuită din toate părțile de munți înalți cu piepturi abrupte și păduri seculare, iar în partea de jos, de livezi și grădinițe cu flori ce împodobesc casele și curțile călugărițelor, constituind un peisaj pitoresc.

Faima de care se bucură Mănăstirea Agapia se explică și prin existența aici a picturilor murale interioare, executate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1860. Mănăstirea s-a constituit prin ctitorii succesive din perioada secolelor XIV-XVII ale sihastrului Agapie, domnitorului Petru Rareș și a Doamnei Anastasia, soția lui Gheorghe Duca-Vodă. A fost reconstruită integral din bârne groase de brad între anii 1990-1994, păstrându-se doar turnul clopotniță.

De la Mănăstirea Agapia, pe cărări de munte, se poate ajunge la Schitul Sihla și la Mănăstirile Secu și Sihăstria. Se poate ajunge la Sihla și cu mașina din spatele Mănăstirii Agapia, parcurgând un drum forestier de 8 kilometri, iar cei care vor să ajungă pe jos, de la Agapia din Deal pot continua traseul spre Sihla, pe coama muntelui.

Schitul Daniil Sihastrul este așezat la 2 kilometri de Schitul Sihla. Pe drum sunt amenajate băncuțe din lemn pe care te poți odihni și, în același timp, poți să admiri frumusețile ce te înconjoară. Dacă vrei să te răcorești și să bei apă, poți să poposești un pic la Izvorul Tămăduirii, care este amenajat chiar înainte de a ajunge la schit.

Itinerar: Mănăstirea Sihăstria – Schitul Poiana lui Ioan – Mănăstirea Secu – Schitul lui Nifon – Mănăstirea Neamț – Schitul Vovidenia – Schitul Icoana Veche – Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tîrgu Neamț – Biserica Sfântul Gheorghe din Tîrgu Neamț – Schitul Sf. Mina

Durata : o zi; km. 80

Mijloace de transport: auto personal, atelaje trase de cai (trăsură sau sanie), biciclete de teren pentru grupuri de turiști tineri, mijloace combinate (auto și drumeție).
Descrierea traseului: plecăm de la Tîrgu Neamț pe DN 15 B spre comuna Vânători Neamț – Poiana Largului și, după ce trecem de Pădurea Braniște, cotim la stânga spre Mănăstirea Sihăstria, situată la 22 de kilometri de Tîrgu Neamț. Mănăstirea Sihăstria, prin cele trei secole de existență, continuă cu fidelitate stilul clasic moldovenesc și adăpostește obiecte bisericești, vase liturgice și o bibliotecă cu o mare valoare istorică și culturală.

Schitul Poiana lui Ioan este situat la 3 kilometri de Mănăstirea Sihăstria. Se poate ajunge la schit fie cu mașina, fie pe jos, printr-o pădure seculară de fagi și de conifere.

Mănăstirea Secu este una dintre vechile vetre monahale ortodoxe din județul Neamț. Schitul Nifon este situat la 3 kilometri de Mănăstirea Secu și a fost înființat în anul 1690. La nord-vest de renumita Cetate Neamț, la numai 12 kilometri, într-o poiană larg deschisă pe valea Nemțișorului, este așezată vestita Mănăstire Neamț. Schitul Vovidenia a fost sfințit în anul 1857. Aici se află casa construită de Visarion Puiu în anul 1937, în care a locuit și a scris, după anul 1944, scriitorul Mihail Sadoveanu. Schitul Icoana Veche se află situat la 7 kilometri vest de Mănăstirea Neamț și cuprinde o biserică din lemn.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tîrgu Neamț este așezată în centrul orașului și datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Biserica Sf. Gheorghe din Tîrgu Neamț este prima biserică făcută din piatră în Tîrgu Neamț și a fost construită între anii 1800 -1808.

La aproximativ 2 kilometri de la ieșirea din Tîrgu Neamț, puteți vizita Schitul Sfântul Mina. Schitul este un așezământ monastic de călugări și aparține Mănăstirii Sihăstria.

Itinerar: Tîrgu Neamț – Vânători Neamț – Agapia – Filioara – Tîrgu Neamț

Obiective turistice: Rezervația de zimbri “Dragoș Vodă”, Parcul Natural Vânători-Neamț, Pădurea de Argint, Codrii de Aramă
Durata: o zi; km. 60

Mijloace de transport: auto personal, atelaje trase de cai (trăsură sau sanie), biciclete de teren pentru grupuri de turiști tineri.

Descrierea traseului: ne deplasăm de la Tîrgu Neamț spre comuna Vânători Neamț, unde este amplasată Rezervația de zimbri și faună carpatină “Dragoș Vodă”. Rezervația a fost înființată în anul 1968 și se întinde pe aproximativ 11.500 de hectare. Într-un cadru natural de aproximativ patru hectare, se găsesc șase exemplare de zimbri, dintre care doi masculi și patru femele. În cadrul rezervației, pe lângă zimbri, se mai pot întâlni cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri, urși și lupi. Parcul Natural Vânători-Neamț este o arie protejată constituită în anul 1999, destinată protejării moștenirii naturale, spirituale și culturale a zonei. Așezat pe raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători, a orașului Tîrgu Neamț și a stațiunilor Bălțătești și Oglinzi, Parcul Natural Vânători Neamț este de o frumusețe unică, cu un peisaj pitoresc deosebit.

Consacrată în literatura română de Mihai Eminescu în poemul “Călin, file din poveste” – “De treci codrii de aramă, de departe vezi albind/și-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint” – pădurea de argint este situată pe teritoriul comunei Agapia lângaă sediul Ocolului Silvic Văratec, pe terasa inferioară a pârâului Topoliței, la altitudinea de 540 de metri. Pădurea este alcătuită din arboret de mesteacăn, având arborii cei mai bătrâni cu vârsta de peste 100 ani, dar pădurea cuprinde și arbori cu vârste între 20 și 50 de ani.
Alături de “Pădurea de argint”, rezervația forestieră “Codrii de aramă” completează incursiunea în cadrul natural de poveste al Parcului Natural Vânători Neamț. Rezervația de goruni se află în comuna Agapia și ajunge până la altitudinea de 650 de metri. Codrii se întind pe aproape 10 hectare, iar cei mai în vârstă arbori au în jur de 135 ani.