Casa Memorială “Visarion Puiu” și Muzeul Memorial “Mihail Sadoveanu”



26 iunie 1966


26 iunie 1966

În comuna Vânători-Neamț, în imediata vecinătate a Schitului Vovidenia, se găsește o clădire care adăpostește, deopotrivă, Muzeul “Mihail Sadoveanu” și Casa Memorială “Visarion Puiu”.
La 26 iunie 1966, conducerea Muzeului Literaturii Române din București, avându-l ca director pe Perpessicius, cu sprijinul familiei Sadoveanu, a inaugurat Casa memorială “Mihail Sadoveanu” la Vânători-Neamț.

Clădirea a fost construită la inițiativa și sub directa îndrumare a lui Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei în perioada 1935-1940. În anul 1937, acesta construiește casa, având destinația de palat arhieresc. Mitropolitul a locuit în ea doar câțiva ani, iar după plecarea sa în exil, în anul 1944, casa a rămas în administrarea Mănăstirii Neamț. Cu timpul, odată cu toate schimbările impuse de noul regim, clădirea devine casă de oaspeți pentru vizitatorii sus-puși ai vremii.

În anul 1947, casa este pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu și cedată spre folosință pe viață. Scriitorul a locuit în casa de la Vânători-Neamț aproape 20 ani, între anii 1944-1961, fiind reședința sa de vară. Un număr de opt romane au văzut lumina tiparului aici, dintre care se numără: “Nada florilor”, “Nicoară Potcoavă”, “Păuna mică”, “Clonț de fier” și “Lisaveta”.



1997


1997

În anul 1997 însă, clădirea a fost retrocedată Mitropoliei Moldoveii Bucovinei. La momentul actual , muzeul este administrat de către monahi, care au amenajat în incinta ei și un mic muzeu dedicat Mitropolitului Visarion Puiu.

În prezent, muzeul păstrează ambianța respectivei epoci. Expoziția permanentă cuprinde obiecte, cărți și tablouri care au aparținut scriitorului. Pe lângă acestea, se disting ca mobilier o masă florentină, un șah de fildeș sau pianul familiei. De asemenea, vizitatorul va descoperi mobila venețiană din sufragerie, dar și scrinul vechi de peste o sută de ani, achiziționat de însuși autorul.

Impresionant rămâne pianul vienez, la care au cântat nume mari românești precum George Enescu, Dinu Lipatti, Maria Tănase, Sviatoslav Richter, Valentin Gheorghiu și două din fiicele scriitorului, Despina-Lia și Tincuța. În acelaşi timp, o atracție deosebită este reprezentată de obiectele de vânătoare și de pescuit.

Valoroase sunt și tablourile semnate de Cornelia (Nelly) Știrbei, Dimitrie Sadoveanu, fiul cel mare al povestitorului, Iulia Hălăucescu, Aurel Băeșu, Jean steriadi, Ștefan Constantinescu, Mircea Ispir, cât și sculpturile realizate de Ion Vlasiu, Milița Pătrașcu sau Constantin Baraschi.

Importante obiecte muzeale sunt, în aceeași măsură, edițiile princeps ale volumelor sadoveniene, în număr de 63, precum și volumele istorice.



Detalii


Detalii

Adresa: Schitul Vovidenia, Mănăstirea Neamțu
Telefon: +4 0233.251.874
Program de vizitare:
Luni – Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: 12:00 – 18:00
Web: www.schitulvovidenia.com

Harta orașului

Nu cunoașteți orașul? Nicio problemă, soluția este la un click distanță!

Vezi hartă

Casa Memorială “Visarion Puiu” și Muzeul Memorial “Mihail Sadoveanu”