Evenimente culturale
Manifestarea se desfăşoară pe parcursul mai multor zile (11 – 13 decembrie), iar deschiderea oficială are loc în fiecare an la muzeul din Humuleşti, în prezenţa autorităţilor oraşului, invitaţilor speciali şi a unui public format de obicei din elevi şi alți oameni din oraș.
Având în vedere că se desfășoară în luna cadourilor, Zilele „Ion Creangă” marchează pentru târgnemţeni și începutul oficial al sărbătorilor de iarnă. Fiind vorba despre povestitorul Creangă, din programul artistic pregătit de elevi nu lipsesc interpretările unor scenete din “Amintiri din copilărie” cum ar fi: „La cireşe”, „Pupăza din tei”, „La scăldat” sau din poveşti ca: „Soacra cu trei nurori”, „Prostia omenească” sau „Povestea unui om leneş”. La finalul programului de la muzeu persoanele în vârstă din zonă interpretează colinde vechi și urături din zona Humuleștilor.
De asemenea, în cadrul manifestării sunt organizate expoziţii de pictură şi desen, realizate de copii sau adulţi pe baza temelor preluate din opera scriitorului. Uneori, acestea constituie subiectul unor concursuri pe teme date, unde copiii sunt recompensaţi cu cărţi sau alte premii.
Are loc în fiecare an pe 2 ianuarie și are ca scop conservarea datinilor, obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou din zona oraşului Tîrgu Neamţ şi împrejurimi, precum și atragerea tinerilor spre învăţarea şi continuarea acestor tradiţii. Astfel, la fiecare ediție, străzile orașului sunt împânzite de cete de mascați – spre deliciul privitorilor – care evocă tradiții din cele mai vechi timpuri din perioada Anului Nou. La acest eveniment nu participă doar localnicii, ci oameni veniți din toate colțurile țării, atrași de unicitatea unei astfel de manifestări.
Au loc în perioada 3 – 5 iulie și sunt caracterizate de aerul inedit, medieval. Astfel, zeci de cavaleri, domnițe, artiști populari sau trubaduri au drept principală misiune aceea de a le oferi tîrgnemțenilor, dar și turiștilor veniți din toate colțurile țării sau chiar din străinătate, spectacole de animație, demonstrații de lupte sau meșteșuguri, concerte, piese de teatru și alte ritualuri specifice perioadei medievale.
Este un festival organizat de către Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică Nemţeană Valea Ozanei în parteneriat cu Primăria Oraşului Tg. Neamţ cu ocazia desfăşurării Festivalului de artă medievală MedievArt Fest şi a zilelor oraşului Tg. Neamţ.
Vor fi promovate produse din bucătăria românească, de la balmoș, sarmale, sloi de oaie, tocană, proțap, hribi la plăcinte, chisăliță și alte dulciuri delicioase. Punctul de atracție al festivalului îl va constitui mâncarea gătită la ceaun, precum și mâncărurile tradiționale diversificate. În cadrul evenimentului va fi organizat și concursul culinar „Ceaunul fermecat”, la sfârșitul căruia vor fi acordate diplome și premii.
În fiecare an, între 6 și 8 septebrie, orașul Tîrgu Neamț îmbracă haine de sărbătoare. Pentru a sărbători cum se cuvine orașul și locuitorii lui, oficialitățile organizează an de an spectacole din cele mai inedite. Sunt organizate, așadar, concerte cu artiști consacrați din țară (atât de muzică populară cât și de alte genuri), întreceri sportive pentru toate vârstele, expoziții de pictură sau meșteșuguri, precum și lansări de carte.