Cetatea Neamț
1211 – 1225
Chiar în imediata apropiere a orașului Tîrgu Neamț se află Cetatea Neamț, o cetate medievală cu adevărat impresionantă. Construită în timpul lui Petru I Mușat al Moldovei, cetatea Neamț cunoaște cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Ștefan cel Mare.
Cu privire la începuturile construcției Cetății Neamț, o serie de istorici și filologi, dintre care unii de mare prestigiu, precum A.D. Xenopol, B.P. Hașdeu, D. Onciul, au pornit în interpretările lor de la Bula papală din anul 1232, în care se strecura informația că în timpul șederii cavalerilor teutoni în Țara Bârsei, între anii 1211 – 1225, aceștia ar fi construit pe versantul estic al Carpaților un castrum muntissimum. Pe acest considerent, ei au acreditat ideea că aceasta nu putea fi decât Cetatea Neamț.
În deceniul al șaselea al secolului trecut, când lipsa informațiilor istorice scrise a putut fi suplinită de prețioasele informații date de bogatele săpături arheologice, părerile asupra începuturilor cetății au putut fi reconsiderate. Astfel, materialul databil din stratul cel mai de jos de locuire al cetății, scos la iveală prin investigațiile sistematice efectuate, constituie o dovadă certă că Cetatea Neamț a fost construită în a doua parte a domniei lui Petru I Mușat, perioadă în care Moldova a cunoscut o dezvoltare economică și politică continuă. Este foarte probabil că documentul din 6 mai 1387, prin care Petru I Mușat a depus jurământul formal de vasalitate față de regele Vladislav Jagello al Poloniei, face referire și la Cetatea Neamț, atestată documentar în mod clar câțiva ani mai târziu, la 1395.
4 iulie 2009
Aşezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, Cetatea Neamț străjuieşte valea Moldovei și a Siretului, ca și drumul care trece peste munte în Transilvania, de la Tîrgu Neamț spre Pipirig, peste Petru Vodă, prin Poiana Largului spre pasul Tulgheșului.
Fiind una din cele mai bine întărite cetăți de care a dispus statul medieval moldovenesc, Cetatea Neamț a fost prezentă în evenimentele de primă importanță pe care le-a cunoscut această parte de țară.
Locul Cetății Neamț a fost ales în mod fericit, întrucât Culmea Pleșului asigură, prin poziția sa naturală, mari posibilități de apărare. Stânca Pleșului apare ca un pinten desprins de vârful Cerdac. Acesta se află la o înălţime de aproximativ 480 de metri față de nivelul mării şi la 80 de metri față de nivelul apei Neamțului. Planul cetății are aspectul unui patrulater cu laturi inegale, adaptat după teren. Specific pentru Cetatea Neamț este faptul că turnurile de apărare, din cele patru colțuri, n-au fost plasate în exteriorul zidurilor, ca la cetățile Suceava şi Scheia, cetăți construite în aceeaşi perioadă. La Cetatea Neamț, turnurile de apărare au fost încadrate direct în scheletul de ziduri, și aceasta pentru că fortificațiile naturale de pe trei laturi nu permiteau construcția lor în exterior.
Cetatea Neamț a fost redată circuitului turistic național și internațional la data 4 iulie 2009. Au fost amenajate muzeal 21 de încăperi, printre care sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese și paraclisul.
Detalii
Program de vizitare
Luni: închis
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 (aprilie – septembrie)
Marți – Duminică: 09:00 – 17:00 (octombrie – martie)
Taxă de vizitare:
Adulți: 5 lei
Copii și preșcolari: 3 lei
Taxa de fotografiere și filmare: 10 lei
Telefon informații turistice: +4 0233.222.011; +4 0744.881.252
Web: www.cetateaneamtului.ro