Monumentul ”Vânătorilor de munte”
29 iunie 1939
La o altitudine de aproape 500 de metri, în partea de nord-est a orașului, pe o terasă creată în anul 1936, se ridică Monumentul “Vânătorilor de munte”.
Monumentul a fost inaugurat la 29 iunie 1939, în cadrul unei solemnități la care a participat regele Carol al II-lea, întemeietorul primului batalion de vânători de munte, primul ministru Armand Călinescu, generali și ofițeri superiori ai corpului de armată a vânătorilor de munte. Edificiul este închinat eroilor Batalionului de Vânători de Munte din Tîrgu Neamț, căzuți în luptele de la Oituz, din vara anului 1917.
Foişor de observaţie
Lucrarea are un soclu de o înălțime de 16 metri și sugerează prin formă un foișor de observație. Pe soclu sunt reprezentate două basoreliefuri realizate în bronz de către Theodor Burcă.
Unul dintre basoreliefuri prezintă o femeie înaripată, îmbrăcată în haine de roman, cu o spadă la șold, în mișcare, ce face un salt de pe un vârf de munte. În mâna stângă ține stema României sprijinită pe umăr, iar în mâna dreaptă, întinsă, ține o coroniță de lauri. Ea simbolizează România.
Al doilea basorelief prezintă militari români ce se avântă în luptă. Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur mare, din bronz, care se îndreaptă către vest, la fel ca ostașii primului batalion de vânători de munte porniți pe frontul de luptă.